Gopher Groningen

View Original

A Q&A with members of MindMint in the Dagblad van het Noorden (Dutch newspaper article)

MindMint: Academisch onderzoek zo presenteren dat je oma en nichtje het allebei begrijpen

ORIGINAL ARTICLE BY COEN BERKHOUT

Academisch onderzoek: interessant en maatschappelijk relevant, maar vaak zie je door het jargon het punt niet meer. Een groep PhD-studenten van de Rijksuniversiteit en UMCG namen het initiatief en maken met MindMint academisch onderzoek toegankelijk voor een breed publiek.

Hoi allemaal; hoe is MindMint ontstaan?

„We zijn allemaal PhD-studenten en doen onderzoek. Dat vinden wij natuurlijk super interessant en leuk en we merken dat onze familie en vrienden het ook interessant vinden, maar toch is het moeilijk om in begrijpelijke taal uit te leggen wat we precies doen.

Daarom besloten we een organisatie op te richten waarin wij elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren over het communiceren van ons onderzoek. Daarnaast brainstormen we over manieren om al die onderzoeken op een maatschappelijk relevante, begrijpelijke en leuke manier bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.”

Waarom is communicatie over onderzoek belangrijk?

„Wij zien het als onze academische plicht om goed en duidelijk te communiceren over ons onderzoek. Er gaat behoorlijk wat geld uit de maatschappij naar academisch onderzoek in de vorm van fondsen. Wij weten wat er met dat geld gedaan wordt, maar het publiek weet dat vaak niet en dat is zonde. Het creëert de illusie dat academisch onderzoek niet relevant is voor de meeste mensen.

Academisch onderzoek lijkt voor veel mensen een beetje een zwarte doos. Er gaat geld naartoe en onderzoekers zijn in een lab of kantoortje met experimenten en onderzoek bezig; vervolgens komt er al dan niet een ‘product’ uit en dan kan het publiek dit geloven of niet. Door een goede communicatie kunnen wij zelf als academici helpen het vertrouwen in de wetenschap te herstellen.”

Hoe willen jullie dat bereiken?

„Er zitten twee takken aan de organisatie. Aan de ene kant trainen wij PhD-studenten in het uitwerken en communiceren van hun onderzoek. We kijken samen naar artikelen en proberen erachter te komen wat artikelen over academisch onderzoek leuk om te lezen en interessant maakt. Daarnaast geven we workshops, vaak in samenwerking met andere organisaties zoals Cultureel Studentencentrum Usva. Tijdens de jaarlijkse PhD-day is er een fotocompetitie waarbij studenten één foto moeten insturen wat hun onderzoek verbeeldt. Ze krijgen dan een workshop van een professionele fotograaf van de Usva.

We hebben op onze website mind-mint.org een platform waarmee we het grotere publiek, van vijfjarige nichtjes tot grootmoeders van negentig, laten zien hoe leuk en interessant onderzoek is. We vinden het belangrijk dat iedereen weet wat voor toffe onderzoeken er worden gedaan op de Rijksuniversiteit en in het UMCG. We hebben een ‘vraagbaak’ op de website, daar kunnen mensen vragen achterlaten en dan zoeken wij naar onderzoeken die het antwoord geven en proberen dat duidelijk uit te leggen.”

Jullie website is in het Engels, gaan jullie ook Nederlandstalige stukken publiceren?

„Er zijn zo veel Engelse onderzoekers en de voertaal van de meeste publicaties is Engels. Door alleen in het Nederlands te publiceren sluiten we een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap uit. We gaan wel ons best doen om de onderzoeken die relevant zijn voor de regio te vertalen en de vraagbaak is natuurlijk open voor vragen in het Nederlands. De ‘over ons’ pagina op de website hebben we vertaald zodat iedereen in ieder geval kan lezen wie we zijn en wat we doen.”